Naaktwandelen
Bloot de natuur in

terug naar overzicht Oostenrijk

Radstädter Tauern

Nabij het Oostenrijkse Radstadt liggen de Radstädter Tauern. Hier kun je fantastisch wandelen, waarbij je van de ene in de andere verbazing valt. Mooie natuur, woeste rotsen, bossen, vergezichten, meertjes, watervallen………

 

Om er te komen neem je vanuit Radstadt de B99 richting het zuiden en na ongeveer 4 km voorbij Untertauern, sla je rechtsaf naar de Vordergnadnalm.  Hier kun een van de mooie wandelingen starten.

 

Hieronder staat de route via de Südwiener Hütte beschreven.

 

Je auto kun je bij de Vordergnadenalm parkeren en hier kun je beginnen met de wandeling over de 28. Na de Gnadenalm (1336 m) kun je je kleding uitdoen en gaat de 28 omhoog richting de Südwiener Hütte. Hier heb je de keuze om over de weg te wandelen of over het iets steilere, maar mooiere pad. Na een flinke klim kom je bij de Südwiener Hütte aan, die op 1801 m hoogte ligt.

 

Hier heb je de mogelijkheid om iets te eten en te drinken en denk er aan dat je vlak voor de hut iets aan trekt. Ook is het mogelijk om in deze hut te overnachten. Het is geen naturistenhut, maar soms maakt men er geen probleem van. Vraag het eerst! Na de Südwiener Hütte klim je over de 702/22 verder, tot de splitsing van deze beide routes en blijf dan de 702 volgen (Tauernhöhenweg).  Na verloop van tijd kom je in een fantastisch hooggebergte gebied aan en wandel je op zo’n 2200 meter hoogte. Tijdens deze wandeling heb je de kans dat je nog wat sneeuw tegenkomt. Lekker voor de verkoeling. Ook kom je aan de rechterkant een meertje tegen, de Wildsee. Dit meer ligt wat lager, maar het is zeer de moeite waard om daar even heen te wandelen en een pauze te houden. Een perfecte plek voor een frisse duik en een pick-nick.

 

Na deze stop is het voornamelijk afdalen. Wandel naar de Felseralm (bij de alm even wat kleding aan) en vandaar verder naar de Johannesfall via route 24. Deze indrukwekkende waterval mag je niet overslaan. Je kunt er heel dichtbij komen. Let op! Het kan hier glad zijn!

 

Als je de 24 verder volgt, kom je vanzelf weer bij de Gnadenalm uit en wandel je langs de rivier weer naar de auto. Deze route is een zeer de moeite waard, maar vraagt enige conditie. Er komen geen moeilijke en hele zware passages in voor.

 

Er is een alternatieve route voor een ieder die niet helemaal naar de 2200 meter wil klimmen. Vanuit de Südwuener Hütte kun je de 25 volgen tot de Felseralm (hier ook even kleren aan). Deze route gaat meer door het bos heen, waarbij je op ongeveer 1800 meter blijft lopen.

 

Je moet voor deze wandeling de hele dag uittrekken, dus houdt daar rekening mee met je planning. Ga ook goed voorbereid op pad en zorg voor voldoende eten en drinken en houdt het weer in de gaten. Eenmaal boven zijn er weinig schuilmogelijkheden. Zorg ook voor goede kleding. Je kunt de wandeling naakt lopen, maar het kan boven flink waaien en regenen. Dan is een wind/regenjas niet overbodig. Ook goed schoeisel is noodzakelijk. Doe deze wandeling ook nimmer alleen! Mocht er wat gebeuren, kan er altijd hulp gehaald worden. Vergeet je mobiele telefoon dus ook niet. Zorg ook voor een goede wandelkaart. Kompass kaart nummer 31 kun je voor deze wandeling gebruiken.

 

Lengte: ca 23 km

Laagste punt : 1300 meter

Hoogste punt: 2100 meter

    

Veel bloot wandelplezier!