Naaktwandelen
Bloot de natuur in

terug naar overzicht Nederland

Achelse Kluis

 

Op de Grens met België ligt het natuurgebied dat zich over beide landen uitstrekt. De Achelse Kluis zelf ligt in België, maar de parkeerplaatse en het wandelgebied liggen in Nederland. Aan de Petrus van Eijnattenlaan kun je de auto parkeren en in oostelijke richting wandelen. Na een paar honderd meter, kom je in een heidegebied aan waar je heerlijk kunt wandelen.

 

Als je eenmaal op de heide bent, kun je in zuidelijke richting naar de Belgische grens lopen. Let op dat de wetgeving  rond naakt wandelen in België anders en minder vrij is dan in Nederland.

 

Het gebied bestaat voor een groot deel uit heide, waardoor je een goed overzicht blijft houden. Een GPS of een smartphone met navigatie zijn best handig voor de oriëntatie.

 

Aan het eind van de wandeling kun je nog een biertje drinken in het klooster van de Achelse Kluis aan de Belgische kant.

 

Als je hier bloot wilt wandelen, doe dat dan op de juiste manier. Als je iemand tegenkomt, ga dan achter elkaar lopen en niet naast elkaar en groet de tegenligger vriendelijk en kijk hem of haar aan. Je bent immers naaktwandelaar en hebt niets te verbergen, dus ga met open vizier je tegenligger tegemoet.

 

Mocht de politie je opzoeken, ga dan ook daar met open vizier naartoe en wijs hem of haar op artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, waarin staat beschreven dat men ongekleed mag recreëren op plekken die daar voor geschikt zijn. Een natuurgebied is geschikt voor ongeklede recreatie (waaronder naaktwandelen) volgens het Hof in Leeuwarden in het arrest met zaaknummer 21-007005-15.

 

Veel bloot wandelplezier!