Naaktwandelen
Bloot de natuur in

terug naar overzicht Nederland

De Biesbosch

 

De Biesbosch is een nationaal park dat ten zuiden van Dordrecht ligt. Dit immense natuurgebied is ontstaan, nadat in de nacht van 18 op 19 november 1421 de dijken doorbraken tijdens de Sint Elizabethsvloed. Alle dorpen in dit welvarende gebied werden verzwolgen door het wassende water en wat achterbleef kennen wij nu als de Biesbosch. Hier heeft de natuur zijn gang kunnen gaan. Mede door de getijdewerking (ruim 1 meter!) ontstond een uniek gebied dat eigenlijk een soort van binnenzee was geworden. Sinds de bouw van de Haringvlietsluizen in de jaren 70 van de vorige eeuw kent het gebied slechts een gering verschil tussen eb en vloed, maar is nog wel steeds aanwezig.

 

Naast natuurgebied, is de Biesbosch ook een waterwingebied voor bijvoorbeeld Rotterdam. Er zijn diverse grote waterbekkens, die overigens niet toegankelijk zijn voor bootjes. In de Tweede Wereldoorlog was het natuurgebied een mooie plek om te schuilen. De Duitsers waagden zich er niet in.

 

Voor de kanoliefhebber is dit een schitterende plek, waar kilometers gevaren kan worden. Er zijn grotere kanalen, kreekjes en plassen, waar een ieder aan zijn of haar trekken komt. Je kunt kiezen uit diverse routes, waaronder de Gijsterroute van 11 km, de Doolhofroute van 17 km en de Vijfambachtenroute van 20 km. Volop mogelijkheden dus en plekjes genoeg om even aan land te gaan voor een pauze. Ook is het zelfs mogelijk om wild te kamperen. Bij de Paardekop/Jong Deen is dit toegestaan (51.738870, 4.742732)en bij de Bevert (51.757999, 4.822383). Je mag er maximaal 72 uur verblijven in een klein tentje, nabij het bordje. Deze plekken zijn alleen per boot te bereiken. Als je voor deze optie kiest, kun je een mooie meerdaagse tocht door de Biesbosch maken. Er zijn geen voorzieningen, dus alles zelf meenemen. Denk aan genoeg drinkwater!

 

Kano’s kun je huren bij kanoverhuur Visserhang in Hank. De prijs is € 17,- per dag en voor een weekend vanaf vrijdag 18:00 uur € 42,50. De verhuurder is geopend van 09:00 – 18:00 en vooraf reserveren, omdat het aantal kano’s gelimiteerd is. Wees discreet en geen niet aan dat je naakt gaat kanoën.              

 

Veel bloot kanoplezier in de Biesbosch!