Naaktwandelen
Bloot de natuur in

terug naar overzicht Nederland

Het Horsterwold


Het Horsterwold is een natuurgebied dat gelegen is in de Flevopolder in de gemeente Zeewolde. Vlak in de buurt ligt ook het naturistenpark Flevonatuur.

 

Het gebied was oorspronkelijk een bos voor houtproductie, maar men heeft besloten dat de mens minder grip op het gebied zou krijgen en de natuur hoer meer zelf zijn gang moest gaan. Om dat te laten gebeuren is een deel van het bos omgehakt en zijn er poelen en meren aangelegd, die nu een nieuw ecosysteem moeten gaan vormen. Ook is er een kudde wilde paarden uitgezet, die het gebied moeten begrazen. Dit gedeelte heet de Stille Kern.

 

Door de komst van de poelen en meren, is er een uniek gebied ontstaan dat elk seizoen weer anders is. Naarmate het jaar vordert, wordt het gebied droger en heeft men minder kans op natte voeten. Daarentegen groeit de vegetatie ook en als je buiten de paden wilt struinen, is het handig hoge sokken te hebben, omdat je soms in een woud van brandnetels verzeild raakt. Op de paden heb je daar minder last van.

 

Op diverse plekken in het gebied zijn uitkijkpunten, waar je even rustig een broodje kunt eten. Aan de oostkant van de Stille Kern loopt een vaart, waar ook een klein roeibootje ligt, waarmee je naar de overkant kunt. Je komt daar op een wildkampeerplaats. Daar mag je in het wild een nachtje doorbrengen. Er zijn daar geen faciliteiten en je moet rekening houden met de eventuele andere bezoekers.

 

Parkeren voor het Horsterwold is mogelijk bij het uitkijkpunt aan de Flediteweg. Hier is een grote parkeerplaats, waar je je auto kwijt kunt (52°18'56.4"N 5°28'09.7"E). Een stukje meer oostwaarts ligt een iets rustiger parkeerplaats (52°18'58.5"N 5°28'54.7"E). Vanaf beide parkeerplaatsen is het een klein stukje wandelen naar het gebied, waar je naakt kunt wandelen. Vanaf het de eerste kun je het pad naar het zuiden volgen en bij de splitsing rechts gaan. Bij de tweede parkeerplaats kun je het pad volgen en na het hek ook de rechterkant op gaan.

 

Eenmaal in het gebied kun je uren wandelen, waarbij je kilometers aflegt en de mogelijkheid hebt om diverse dieren tegen te komen. Het totale gebied is 3700 hectare groot. De Stille kern is wat kleiner, maar groot genoeg voor uren bloot wandelplezier.

 

Als je hier bloot wilt wandelen, doe dat dan op de juiste manier. Het betonnen pad is het drukst, dus de voorkeur is daar geen gebruik van te maken. Er zijn genoeg alternatieven. Als je iemand tegenkomt, ga dan achter elkaar lopen en niet naast elkaar en groet de tegenligger vriendelijk en kijk hem of haar aan. Je bent immers naaktwandelaar en hebt niets te verbergen, dus ga met open vizier je tegenligger tegemoet.

 

Mocht de politie je opzoeken, ga dan ook daar met open vizier naartoe en wijs hem of haar op artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, waarin staat beschreven dat men ongekleed mag recreëren op plekken die daar voor geschikt zijn. Het Horesterwold is geschikt voor ongeklede recreatie (waaronder naaktwandelen) volgens het Hof in Leeuwarden in het arrest met zaaknummer 21-007005-15.

 

  

Veel bloot wandelplezier!

  

Veel bloot wandelplezier!