Naaktwandelen
Bloot de natuur in

terug naar overzicht Nederland

Kalmthoutse Heide

 

Aan de grens met België ligt de Kalmthoutse Heide. Dit natuurgebied ligt bij het grensplaatsje Putte tussen Bergen op Zoom en Antwerpen. De gebied strekt zich uit over zowel Nederland als België. Je kunt zo van het ene naar het andere land lopen, zonder dat je dat merkt. Houdt er wel rekening mee dat de wetten in België met betrekking tot naturisme anders zijn dan in Nederland. De wet in Nederland is een stuk vrijer.

 

Je kunt je auto bij de kruising Noordweg – Herenbaan neerzetten. Dit is in de buurt van de Joodse begraafplaats. Vandaar loop je over de verbindingsdreef het natuurgebied in. Vanaf deze weg kun je in noordelijke richting gaan lopen, om zo het gebied te verkennen. In het midden ligt een grote zandvlakte, waar je een mooi uitzicht hebt.  

 

Het is mogelijk om hier een flink stuk te wandelen en het is er vaak niet druk. Als je een grenspaaltje ziet, is het altijd leuk om daar een fotootje te maken. Een voet in Nederland en een voet in België.

 

Als je hier bloot wilt wandelen, doe dat dan op de juiste manier. Als je iemand tegenkomt, ga dan achter elkaar lopen en niet naast elkaar en groet de tegenligger vriendelijk en kijk hem of haar aan. Je bent immers naaktwandelaar en hebt niets te verbergen, dus ga met open vizier je tegenligger tegemoet.

 

Mocht de politie je opzoeken, ga dan ook daar met open vizier naartoe en wijs hem of haar op artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, waarin staat beschreven dat men ongekleed mag recreëren op plekken die daar voor geschikt zijn. Een natuurgebied is geschikt voor ongeklede recreatie (waaronder naaktwandelen) volgens het Hof in Leeuwarden in het arrest met zaaknummer 21-007005-15.

 

Veel bloot wandelplezier!