Naaktwandelen
Bloot de natuur in

terug naar overzicht Nederland

Waterleidingduinen

 

Op de grens van Noord- en Zuid-Holland liggen de waterleidingduinen van Amsterdam. Dit gebied tussen Zandvoort en Noordwijk levert voor een groot deel het drinkwater van de stad Amsterdam en loopt evenwijdig aan de Noordzeekust.

 

Dit natuurgebied kent een aantal ingangen, maar de beste ingang voor een naaktwandeling is naast de ingang van de parkeerplaats bij de Langevelderslag. Het noordelijke gedeelte van het natuurgebied bestaat uit kanalen en wandelpaden. Er komen hier niet veel mensen, maar men zal er vaker mensen tegenkomen dan in het zuidelijke gedeelte. Het zuidelijke gedeelte dat vanaf de Langevelderslag te betreden is, kent geen paden. Hier kun je zelf je weg kiezen en een mooie route uitstippelen. Een GPS is wel handig hier, ook al kun je eigenlijk niet verdwalen, omdat je altijd wel weer een hek tegen zult komen.

 

Tijdens een wandeling door dit natuurgebied kom je vrijwel zeker herten tegen. Er lopen grote groepen herten rond, die in het zuidelijke deel wat schuwer zijn dan in het noordelijke gedeelte. Ook kun je vossen, konijnen en vogels tegenkomen. Ook de natuur is prachtig. Sommige plekken lijken net savannes, waar je elk moment een giraffe zou kunnen verwachten. Elk seizoen heeft overigens zijn eigen bekoringen. Kom regelmatig langs en kijk goed rond.

 

Als je in noordelijke richting loopt kom je op een gegeven moment bij de strandslag aan het Tilanuspad. Daar kun je de duinen over (aan de andere kant van het fietspad, dus even iets aantrekken of om doen) en als je dan verder naar het noorden wandelt, kun je vanzelf bij Adam & Eva, het enige strandpaviljoen waar je nog naakt een hapje en drankje kunt doen.

 

Op de terugweg kun je er voor kiezen om langs het strand te lopen of door de duinen te lopen. Er is zuidelijker van het Tilanuspad nog een mogelijkheid de duinen weer in te gaan. Ook hier kruis je een fietspad, dus even iets aan of om doen.

 

Deze wandeling is ongeveer 16 km lang in totaal. Je kunt hem echter zo lang en zo kort maken als je zelf wil.

 

Als je hier bloot wilt wandelen, doe dat dan op de juiste manier. Als je iemand ziet, kun je een andere route wandelen, omdat er geen echte paden zijn. Als je toch iemand van dichtbij tegenkomt, ga dan achter elkaar lopen en niet naast elkaar en groet de tegenligger vriendelijk en kijk hem of haar aan. Je bent immers naaktwandelaar en hebt niets te verbergen, dus ga met open vizier je tegenligger tegemoet.

 

Mocht de politie of boswachter je opzoeken, ga dan ook daar met open vizier naartoe en wijs hem of haar op artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, waarin staat beschreven dat men ongekleed mag recreëren op plekken die daar voor geschikt zijn. Het is niet verboden naakt te wandelen volgens het Hof in Leeuwarden in het arrest met zaaknummer 21-007005-15.

 

Veel bloot wandelplezier!

 

LET OP: voor dit gebied heb je toegangskaarten nodig. Deze kun je onder andere aan de Joppeweg 1 in De Zilk uit de automaat halen. De kosten zijn € 1,50 per persoon. Bij de Langevelderslag zijn deze NIET te koop!